loading

De kogel is definitief door de kerk: Rotterdam krijgt een nieuwe stadsbrug in het oostelijk deel van de stad. De derde, na de Erasmusbrug en de Willemsbrug. De gemeenteraad stemde in met het voorstel om daar vele honderden miljoenen euro’s voor uit te trekken. De brug hangt nauw samen met de plannen om in de strook die loopt van Prins Alexander tot het Zuidplein de komende decennia tienduizenden woningen te bouwen.

“Er is over de stadsbrug veel gezegd, niet alleen de afgelopen maanden, maar er is zo’n dertig jaar over gesproken”, zegt verantwoordelijk wethouder Vincent Karremans (VVD) halverwege de avond om het bijzondere moment te illustreren. “En vandaag komt dat allemaal bij elkaar.”

De gemeenteraad staat op het punt een historisch besluit te nemen over een derde stadsbrug en de bijbehorende uitgave van 434 miljoen euro. “Een zichtbare verbinding, waarmee we twee oevers verbinden tot één stad”, ronkt Karremans.

De brug loopt van Polder De Esch in Kralingen naar De Veranda op Zuid. Die plek is na vier jaar onderzoek als beste uit de bus gekomen. Over de brug loopt een snelle tramverbinding die de ov-knooppunten Zuidplein en Kralingse Zoom met elkaar verbindt. De rit moet een kwartier gaan duren. De brug is daarnaast vooral bedoeld voor fietsers en voetgangers. Er mag beperkt autoverkeer over, tot verdriet van een deel van de oppositie.

Treinstation Stadionpark

De gemeenteraad stemde in de nacht van donderdag op vrijdag niet alleen in met de financiering van de brug. Het ging tegelijkertijd akkoord met een bijdrage van 64 miljoen voor het toekomstige treinstation Stadionpark. Het huidige station Rotterdam Stadion, waar de treinen alleen maar stoppen bij wedstrijden en evenementen in De Kuip, wordt omgebouwd tot een volwaardig station, dat permanent in gebruik is. Nodig, want rondom dit treinstation worden in de komende jaren duizenden woningen gebouwd.

Al met al kosten de nieuwe brug en het treinstation volgens berekeningen die vorig jaar zijn gemaakt samen bijna 1,6 miljard euro. Het grootste deel van dat bedrag gaat naar de oeververbinding: bijna 1,4 miljard.

Metrotunnel veel te duur

Eigenlijk wilde de Rotterdamse coalitie van Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en Denk een metrotunnel als nieuwe oeververbinding, waaraan ook het Rijk, de provincie en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag zouden moeten meebetalen. Zo staat het ook opgeschreven in het medio vorig jaar opgestelde coalitieakkoord.

Maar al snel na het aantreden van het nieuwe stadsbestuur meldt Karremans dat een metrotunnel financieel onhaalbaar is. Met het geld dat de overige partijen beschikbaar willen stellen, is wel een brug te betalen, maar bij lange na niet een minstens twee keer zo dure tunnel. “Het is een brug of niets”, zei hij eind vorig jaar daarover, want Rotterdam heeft zelf het geld niet voor een tunnel.

Brug belangrijk onderdeel van Oostflank-plannen

Dat er een nieuwe oeververbinding moet komen, daarover zijn vriend en vijand het al een tijdje eens. Het verkeer wordt steeds drukker, en automobilisten die van het zuiden naar het noorden rijden of omgekeerd, merken dat steeds vaker. Een veelgereden route tussen Zuid en het centrum loopt via de Vaanweg-Pleinweg-Maastunnel en ’s Gravendijkwal. Die slibt steeds vaker dicht, ook buiten de spits. Om over de lange, dagelijkse files op de A16 bij de Van Brienenoordbrug maar te zwijgen.

Bron: @Rijnmond Nieuws.

Add to comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You have already added 0 property

Login

Register

Login Account

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Invaild email address.