loading

Lang kampte Rotterdam-Zuid met een slecht imago. Maar dat negatieve beeld kantelt. De hete huizenmarkt speelt daarbij een belangrijke rol. Makelaars merken dat ‘zelfs op Zuid’ de woningverkoop in de lift zit. En op Zuid is een eengezinswoning nog redelijk betaalbaar.

Rotterdam, 11 oktober 2015.   Vergezicht Rotterdam-ZuidAl jaren surft Erik van Prooijen uit Ankeveen, een dorpje vlakbij Hilversum, met regelmaat op Funda om te kijken naar woningen in Rotterdam. Hij verheugt zich op een terugkeer vanuit ’t Gooi naar de stad waar hij vandaan komt. ,,Al die tijd waren de woningen best goedkoop. Maar nu de kinderen eindelijk het huis uit zijn, is het plotseling niet meer te betalen. Het is echt opmerkelijk hoe hard de huizenprijzen stijgen in Rotterdam.”

Van Prooijen zoekt een appartement. Zag hij ze niet zo heel lang geleden nog voor 200.000 euro op internet staan, inmiddels gaan de appartementen van zijn gading richting de drie ton. ,,Voor 100 vierkante meter!” En dan zoekt Van Prooijen vooral op Zuid, omdat daar de huizenprijzen gemiddeld een ton lager liggen dan op de noordelijke Maasoever. Makelaars merken dat de woningmarkt op Zuid verandert. De huizenprijzen in het centrum en veel noordelijke wijken rijzen de pan uit, dus komen steeds meer woningzoekenden de rivier over.

Maar ook daar moet de beurs worden getrokken, met name voor de nieuwbouw op de Kop van Zuid en Katendrecht. De ruim tien jaar oude reclamecampagne ‘Kun jij de Kaap aan?’ is niet meer van toepassing op het inmiddels hippe schiereiland. ‘Kun jij de Kaap betalen?’ zou nu een betere slogan zijn.

De interesse van de woningzoekenden schuift daarom op naar voorheen ‘tweede-keuzewijken’. De stedelijke Afrikaanderwijk en het karakteristieke Oud-Charlois zijn nu de buurten in opkomst, vooral de eengezinswoningen en ruime appartementen wekken daar veel interesse van kopers. ,,De markt op Zuid is echt aan het veranderen”.

Huizenprijzen

Hoe dan komt? De hoge huizenprijzen op Rotterdam Noord spelen zeker een rol. Zo ook het gunstige economische klimaat en de lage hypotheekrente. ,,Maar het heeft ook de te maken met de stijgende populariteit van Rotterdam.”

John van den Bosch van Zuidstad Makelaars denkt dat ook grote investeringen op Zuid bijdragen aan een stijgende interesse in het stadsdeel. ,,Door het weghalen van het spooremplacement langs de Laan op Zuid verdween de barrière tussen de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. De oude stadswijk kan daardoor beter integreren. Maar ook wordt 600 miljoen euro geïnvesteerd in het Zuidplein en omgeving, waardoor het hele gebied gaat veranderen.”

De makelaar, die al decennia woningen verkoopt op Zuid, durft de woorden wel in de mond te nemen: ,,Zuid is booming”, stelt Van den Bosch. ,,Ik ontmoet hier nu ook stelletjes uit Noord, dat heb ik jaren niet meegemaakt. Maar ook hebben investeerders uit het hele land interesse om hier te kopen. Verhuur levert immers meer op dan je geld op de bank laten staan. En op Zuid krijg je gewoon meer huis voor je geld.”

Kevin van Eikeren is zo iemand die Noord verruilde voor Zuid. Sinds kort woont hij met zijn vriendin Monique en 2-jarige peuter Faas in een jaren-30-woning aan de lommerrijke Boergoensevliet. Al wilde hij eigenlijk in Crooswijk blijven, de wijk waar hij na twaalf jaar stevig geworteld was. ,,We bewoonden een appartement en zochten een groter huis. Voor de 42 nieuwbouwwoningen in Nieuw-Crooswijk waren echter driehonderd inschrijvingen. Ik heb moeten loten met mensen uit Amsterdam en Utrecht”, vertelt hij. ,,Heel erg zonde dat mensen uit de wijk geen voorrang kregen.”

In buurwijk Kralingen wilde het ook al niet lukken. Daar zijn nieuw aangeboden woningen op Funda soms binnen een dag al weg. ,,Mensen bieden er boven de prijs zonder dat ze een huis zelfs ook maar gezien hebben.” Enigszins gefrustreerd besloot hij van de gebaande paden af te wijken en te gaan kijken op Zuid. En daar lukte het wel om voor een betaalbare prijs een eengezinswoning van 140 vierkante meter met diepe tuin te kopen. ,,Ik denk dat ik voor hetzelfde huis in Kralingen ruim twee keer zo veel had moeten aftikken.”

Hyperdrivers

Het bevalt Van Eikeren goed in Charlois. ,,Terwijl je in centrumwijken de bewoners steeds witter ziet worden, is het in Charlois nog steeds hyperdivers. Bovendien is het midden in de stad, maar heerst er toch een dorpse rust.” Al zijn de voorzieningen wel wat schraler dan aan de andere kant van de rivier. ,,Ik mis de winkels en de restaurants.” Van Eikeren denkt dat het een kwestie van tijd is. ,,De gordel rond de Kop van Zuid en Katendrecht worden de nieuwe populaire woonwijken”, is zijn overtuiging.

Vrienden die een huis zoeken, laat hij dan ook graag zijn nieuwe woonstek zien. Zijn zus is al om de hoek gaan wonen. ,,Ik kan het iedereen aanraden. Je kunt hier nog betaalbaar wonen en Zuid heeft veel potentie voor de toekomst.” Wat de eerste reactie is van zijn bezoek dat een hapje komt eten in Charlois? ,,Dat je er zo snel bent door de tunnel!”

 

(Bron: AD. Auteur: Yvonne Keunen 07-10-17)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You have already added 0 property

Login

Register

Login Account

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Invaild email address.